Život s inkontinenciou

Aby únik moču nebránil cestovaniu

5 min. čítania

Státie v rade na letisku pred bezpečnostnou kontrolou je často vyčerpávajúce. Ale pre človeka s nepredvídateľným močovým mechúrom sa strach zo straty kontroly môže v okamihu zmeniť vysnívanú dovolenku na nočnú moru. Výskum spoločnosti Depend® ukázal, že problémy s močovým mechúrom majú tisíce Slovákov vo veku 40 rokov a viac. Tieto problémy podkopávajú ich sebavedomie, zvyšujú úzkosť, obmedzujú ich výber aktivít a predovšetkým narúšajú ich cestovné plány.
Pri každodennom cestovaní pociťuje negatívny vplyv inkontinencie štvrtina ľudí, ale pri dlhších cestách je toto číslo takmer dvojnásobné. Po odchode do dôchodku je čas cestovať a stretávať sa s rodinou a priateľmi. Väčšina ľudí trpiacich únikom moču alebo inkontinenciou má však stále podvedomý strach z možnej ""nehody"" a viac ako polovica opýtaných (54 %) uviedla, že problémy s močovým mechúrom negatívne ovplyvňujú ich sebavedomie.
Našťastie existuje niekoľko praktických spôsobov, ako sa vyrovnať s únikom moču, ktoré vám môžu pomôcť viesť aktívnejší život a navštíviť všetky vaše vysnívané destinácie. Tu je niekoľko tipov na pohodlnejšie cestovanie.

Všetko si naplánujte pred cestou

Či už cestujete autobusom, vlakom alebo lietadlom, rezervujte si miesto vopred, aby ste boli bližšie k toaletám a sedeli v uličke. Cestujete po Slovenskej republike autom? Naplánovať si trasu nestačí. Pred cestou navštívte aj webovú stránku WC mapy, aby ste získali prehľad o dostupnosti verejných záchodov v celej Českej republike.

Nech už sa chystáte kamkoľvek, zásobte sa ochrannými pomôckami ešte pred odchodom z domu

Vďaka tomu sa ľahšie vyhnete stresu z toho, že budete musieť vyskúšať niečo nové alebo sa úplne zaobísť bez vhodnej inkontinenčnej pomôcky. Ak patríte k tým, ktorí pri strednom až silnom úniku používajú menštruačné vložky namiesto špeciálnych pomôcok, zvážte zmenu. Na trhu je veľký výber zdravotníckych pomôcok, ktoré dobre absorbujú moč a zápach.

 

Vyberte si inkontinenčné pomôcky podľa "online kalkulačky"

Vytvorili sme online nástroj, ktorý vám pomôže nájsť správny produkt a optimálnu ochranu pre vaše potreby. Výber je veľký - môže ísť o inkontinenčné vložky, inkontinenčné plienky alebo plienky pre dospelých.

Nepodľahnite pokušeniu obmedziť príjem tekutín

Tým sa nezníži riziko úniku moču. Namiesto toho si nápoje vyberajte rozumne. Vyhnite sa kofeínu - je to prirodzené diuretikum (chemická látka, ktorá vyvoláva potrebu vylučovania moču) a dráždi močový mechúr. Namiesto toho vypite každý deň päť až osem pohárov vody. Ak nebudete piť dostatok tekutín, zmenšíte objem močového mechúra a zvýšite jeho citlivosť.
Informácie obsiahnuté na tejto stránke nenahrádzajú špecifické, individuálne lekárske poradenstvo a usmernenia od vášho lekára alebo poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak sú známe všetky okolité podmienky a okolnosti. Ak máte obavy o svoje zdravie alebo o zdravie svojich blízkych, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Nikdy by ste nemali odkladať vyhľadanie lekárskej rady, ignorovať lekárske rady alebo prerušiť liečbu kvôli informáciám na tejto webovej stránke. Zámerom spoločnosti Depend® (a prípadne všetkých zdravotníckych pracovníkov) je, aby informácie na tejto webovej stránke boli aktuálne, včasné a presné, ale v rozsahu, ktorý nám dovoľuje zákon, nenesieme žiadnu zodpovednosť za tvrdenia, chyby alebo omyly. Spoločnosť Depend® môže tento materiál kedykoľvek zmeniť a doplniť bez predchádzajúceho upozornenia.