Život s inkontinenciou

Cviky na posilnenie panvového dna pri inkontinencii

5 min. čítania

Pomočovanie alebo únik stolice môže byť znakom slabého panvového dna. Cvičenia panvového dna, známe aj ako Kegelove cviky, sú dôležitou súčasťou cvičebného programu pre ženy aj mužov. Po ich zvládnutí ich môžete vykonávať celkom nenápadne kedykoľvek a kdekoľvek. Toto cvičenie zvyšuje kontrolu močového mechúra, a tým pomáha pri prevencii a liečbe úniku moču. Kegelove cviky posilňujú svaly, ktoré mohli ochabnúť v dôsledku tehotenstva, pôrodu, obezity, starnutia alebo operácie.

prečo cvičiť panvové dno?

Silné panvové dno poskytuje oporu orgánom nachádzajúcim sa v podbrušku. Udržiavanie silného panvového dna je prospešné pre ženy a mužov v rôznom veku a v rôznych fázach života. Posilňovanie panvového dna zabraňuje samovoľnému úniku moču (inkontinencii). Ženám môžu Kegelove cviky pomôcť aj pri hojení prípadných popôrodných poranení tým, že zvyšujú prietok krvi do danej oblasti. Pre mužov sú Kegelove cviky prospešné napríklad po operácii prostaty alebo pri erektilnej dysfunkcii. Na posilnenie týchto svalov je dobré vykonávať pomalé a rýchlejšie cviky, takže Pilates je dobrým doplnkom.

AKO NÁJSŤ SVALY PANVOVÉHO DNA?

Poznať svaly panvového dna nie je vždy jednoduché, takže ich nájdenie a správne posilnenie si vyžaduje cvik. Ak chcete tieto svaly pri cvičení plne zapojiť, pri skúšaní nižšie uvedených metód nepreťažujte brušné, gluteálne a nožné svaly.
Ak máte po posilnení panvového dna naďalej problémy, poraďte sa so svojím lekárom a zistite, aké spôsoby liečby inkontinencie sú pre vás a vaše telo najvhodnejšie.

Metóda 1
Svaly okolo otvoru močového mechúra môžete identifikovať spustením a zastavením toku moču. Ak dokážete vedome zastaviť alebo aspoň oslabiť tok moču, používate na to svaly panvového dna.

Metóda 2
Ďalším spôsobom, ako identifikovať svaly panvového dna a správne vykonávať cvičenie, je stiahnuť svaly okolo konečníka (ako pri zadržiavaní vetrov alebo na konci vyprázdňovania).

Metóda 3
Správna kontrakcia panvového dna pôsobí aj na zdvihnutie príslušných svalov. Preto pri kontrakcii svalov panvového dna používajte ručné zrkadlo na kontrolu pohybu smerom nahor. Muži môžu vyskúšať ďalšiu možnosť, ktorou je pohyb penisu počas erekcie.
Keď ste našli svoje svaly panvového dna, môžete ich začať posilňovať. 
 

AKO POSILNIŤ PANVOVÉ DNO? POKYNY PRE ZAČIATOČNÍKOV

Cvičenie svalov panvového dna možno vykonávať kdekoľvek a kedykoľvek bez toho, aby ste si všímali okolie. Cvičenia na inkontinenciu sú jednoduché a účinné - len niekoľko minút denne môže účinne pomôcť liečiť únik moču v priebehu niekoľkých týždňov.

Rovnako ako pri iných druhoch cvičenia je najlepšie najprv vyskúšať rôzne metódy - cieľom je predsa zapojiť všetky svaly panvového dna. Môžete použiť rýchle cvičenia, pri ktorých svaly rýchlo zatínate a potom uvoľňujete, aj pomalé cvičenia, pri ktorých ich zatínate 10 sekúnd a potom uvoľňujete. 
Cvičenia fungujú najlepšie, keď je kontrakcia každého svalového kruhu čo najpevnejšia. Najlepšie sa to cvičí pri zastavovaní toku moču na toalete. Keď budete vedieť, ktoré svaly máte ovládať, budete môcť cvičiť aj inde ako na toalete, pretože na kontrolu zapájania svalov panvového dna nebudete potrebovať prúd moču. Môžete teda cvičiť napríklad pri čakaní v rade alebo na autobusovej zastávke.

CVIČENIE SVALOV PANVOVÉHO DNA V 4 KROKOCH

Cvičenia panvového dna môžete vykonávať denne podľa týchto jednoduchých krokov.

- KROK 1

AKO ZAČAŤ?
Sadnite si, postavte sa alebo si ľahnite s nohami mierne od seba a uvoľnite stehná, zadok a brušné svaly.

- KROK 2

NÁJDENIE SVALOV PANVOVÉHO DNA
Stiahnite kruh svalov okolo močovej trubice a konečníka, akoby sa svaly panvového dna mali vtiahnuť dovnútra. Po chvíli svaly uvoľnite.

- KROK 3

AKO CVIČIŤ?

Pokúste sa vykonať maximálne 10 pomalých a 10 rýchlych kontrakcií a relaxácií svalov panvového dna. 

- KROK 4

AKO ČASTO?

Cvičenie môžete opakovať 4 až 5-krát denne.
Systematickým precvičovaním daných svalov posilníte panvové dno.

Informácie obsiahnuté na tejto stránke nenahrádzajú špecifické, individuálne lekárske poradenstvo a usmernenia od vášho lekára alebo poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak sú známe všetky okolité podmienky a okolnosti. Ak máte obavy o svoje zdravie alebo o zdravie svojich blízkych, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Nikdy by ste nemali odkladať vyhľadanie lekárskej rady, ignorovať lekárske rady alebo prerušiť liečbu kvôli informáciám na tejto webovej stránke. Zámerom spoločnosti Depend® (a prípadne všetkých zdravotníckych pracovníkov) je, aby informácie na tejto webovej stránke boli aktuálne, včasné a presné, ale v rozsahu, ktorý nám dovoľuje zákon, nenesieme žiadnu zodpovednosť za tvrdenia, chyby alebo omyly. Spoločnosť Depend® môže tento materiál kedykoľvek zmeniť a doplniť bez predchádzajúceho upozornenia.