Život s inkontinenciou

Intímna hygiena a starostlivosť o pokožku pri inkontinencii

5 min. čítania

Medzi témy súvisiace s inkontinenciou prirodzene patrí správna starostlivosť o pokožku. Dlhodobé pôsobenie moču vedie k zápalovým kožným reakciám - tzv. inkontinenčnej dermatitíde. Vždy je lepšie predchádzať vyrážkam a podráždeniu pokožky. Kľúčom k úspechu je udržiavať ju v suchu a čistote. Tu je niekoľko základných tipov:

Často sa umývajte vhodnými prípravkami

Správna hygiena v intímnej oblasti je dôležitým prvým krokom k udržaniu zdravej pokožky a pocitu sviežosti. Na trhu je celý rad sprchových gélov na intímnu hygienu, ktoré sú prispôsobené na pravidelné používanie. Najšetrnejšie sú tekuté antibakteriálne mydlá s vyváženým pH. Po sprchovaní alebo kúpaní sa nezabudnite dôkladne opláchnuť a osušiť - minimalizuje sa tak vlhkosť, ktorá by mohla spôsobiť podráždenie pokožky.                                
Na udržanie pocitu sviežosti a čistoty pri pobyte vonku môžete použiť jemné zvlhčujúce obrúsky. Malé deti trpia kontaktnou dermatitídou v oblasti plienok podobne ako dospelí, ktorí trpia inkontinenciou. Riešenie pre ženy a mužov trpiacich inkontinenciou je podobné - čo najrýchlejšie umyť alebo utrieť intímne časti tela, aby sa odstránili zvyšky moču alebo stolice. Vedeli ste, že niektoré vlhčené obrúsky by sa nemali hádzať do záchodovej misy, aby sa zabránilo upchatiu toalety? Tie by sa mali diskrétne vyhodiť do koša.     

Citlivá starostlivosť

Pokiaľ ide o starostlivosť o pleť, môže byť náročné nájsť výrobok, ktorý by spĺňal všetky vaše potreby. Možno budete musieť vyskúšať niekoľko rôznych mydiel, kým nájdete to, ktoré vám najviac vyhovuje - najmä ak máte citlivú pokožku. O výbere mydla alebo sprchového gélu sa môžete poradiť s lekárnikom. Špeciálne hygienické výrobky zvyčajne nájdete aj v internetových obchodoch so zdravím, ktoré sa špecializujú na inkontinenciu. Môžete napríklad vyskúšať inkontinenčnú čistiacu penu.

 

Zostaňte čo najviac v suchu

Mnoho ľudí, ktorí trpia inkontinenciou, sa snaží minimalizovať výmenu pomôcok, aby ušetrili peniaze. Ak sa však plienky, plienkové nohavičky alebo inkontinenčné vložky nemenia dostatočne často, existuje vyššie riziko vzniku vyrážok a zaparenín. Častejšie vymieňanie pomôže tomu predísť a zabezpečí vám pohodlie a bezpečnosť počas celého dňa.           

Udržiavanie veľmi krátkeho ochlpenia alebo úplné oholenie v oblasti ohanbia a perinea minimalizuje baktérie spôsobujúce zápach a pomôže vám zostať v suchu.

Používejte hydratační i ochranný krém

Odborníci odporúčajú dvojfázovú ochranu pokožky, t. j. používanie hydratačného krému aj ochrany proti vlhkosti. Môže sa to zdať ako protirečenie, ale toto odporúčanie má dobrý dôvod - hydratačný krém zabezpečuje, že vaša pokožka má dostatok zdravej vlhkosti aj po viacnásobnom umytí. Ochrana pred vlhkosťou pomáha minimalizovať vystavenie pokožky pôsobeniu moču.

Používanie jemného antiperspirantu alebo dezodorantu pod absorpčnými vložkami a v záhyboch nôh môže pomôcť zabrániť poteniu a šíreniu zápachu moču počas horúcich dní. Spreje určené špeciálne na túto oblasť sú dostupné v obchodoch so zdravotníckymi potrebami.

Pite dostatok tekutín

Ak neprijímate dostatok tekutín, váš moč je koncentrovanejší a agresívnejší voči vašej pokožke. To spôsobuje silnejší zápach moču a zvyšuje riziko vyrážok. 

Zatiaľ čo niektoré kožné vyrážky sú spôsobené podráždením a dajú sa ľahko odstrániť, iné si môžu vyžadovať odbornú liečbu. Ak sa u vás objavia kožné problémy, ktoré vás znepokojujú alebo do niekoľkých dní nezmiznú, vždy je dobré poradiť sa s lekárom.
Informácie obsiahnuté na tejto stránke nenahrádzajú špecifické, individuálne lekárske poradenstvo a usmernenia od vášho lekára alebo poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak sú známe všetky okolité podmienky a okolnosti. Ak máte obavy o svoje zdravie alebo o zdravie svojich blízkych, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Nikdy by ste nemali odkladať vyhľadanie lekárskej rady, ignorovať lekárske rady alebo prerušiť liečbu kvôli informáciám na tejto webovej stránke. Zámerom spoločnosti Depend® (a prípadne všetkých zdravotníckych pracovníkov) je, aby informácie na tejto webovej stránke boli aktuálne, včasné a presné, ale v rozsahu, ktorý nám dovoľuje zákon, nenesieme žiadnu zodpovednosť za tvrdenia, chyby alebo omyly. Spoločnosť Depend® môže tento materiál kedykoľvek zmeniť a doplniť bez predchádzajúceho upozornenia.