Život s inkontinenciou

Ako minimalizovať nočné pomočovanie v dospelosti?

5 min. čítania

Nočný únik moču je nepríjemný, ruší spánok a zvyšuje záťaž, pretože sa musí neustále prať posteľná bielizeň. Pomocou týchto tipov môžete minimalizovať nočnú inkontinenciu moču a získať odporúčaných 7 až 9 hodín nerušeného spánku.

Poraďte sa s lekárom

K nočnému úniku moču u dospelých môže viesť niekoľko príčin, ale v každom prípade je dôležité nájsť príčinu týchto komplikácií. Inkontinencia môže byť napríklad príznakom hyperaktívneho močového mechúra (OAB), nyktúrie, cukrovky, zväčšenia prostaty alebo zápalu močového mechúra, obličiek alebo močových ciest. Ak ste sa ešte so svojím lekárom nerozprávali o možnej príčine vašej inkontinencie, určite sa s ním poraďte.

Vyhýbajte sa potravinám a nápojom, ktoré dráždia močový mechúr

To, čo jete a pijete, ovplyvňuje váš močový mechúr a niektoré látky môžu dráždiť jeho sliznicu. To ďalej prispieva k OAB a môže zvýšiť frekvenciu močenia pri iných stavoch. Preto zvážte, či sa týmto potravinám a nápojom nevyhnete:
- Kofeín - kvôli možnému podráždeniu aj kvôli jeho močopudným účinkom,
- citrusové plody a šťavy,
- čokoláda,
- umelé sladidlá,
- korenené jedlá.
Aby ste získali lepšiu predstavu o tom, ako váš močový mechúr reaguje na to, čo konzumujete, odporúča sa viesť si potravinový denník. Vďaka tomu sa ľahšie vyhnete potravinám alebo nápojom, ktoré prispievajú k úniku moču.
 

Vykonávajte Kegelove cvičenia

Kegelove cviky posilňujú svaly panvového dna, ktoré sú určené na podporu močového mechúra a močovej trubice. Toto jednoduché cvičenie svalov, ktoré kontrolujú močenie, môže byť prospešné pre mužov aj ženy. Veľkou výhodou týchto cvikov je, že ich môžete vykonávať kedykoľvek a kdekoľvek bez toho, aby si to niekto všimol. Pre väčšinu ľudí je teda najťažšie nezabudnúť ich vykonávať. Môže pomôcť, ak si ich mentálne spojíte s úlohou, ktorú bežne vykonávate, napríklad s čistením zubov alebo užívaním vitamínov. Môžete tiež použiť aplikácie pre smartfóny, ktoré vám pomôžu sledovať ich dodržiavanie.

Nepite pred spaním

Hoci by ste mali vždy dbať na dostatočný príjem tekutín počas dňa, zvážte obmedzenie alebo vylúčenie príjmu tekutín po 18. hodine. Umožní vám to vyprázdniť močový mechúr pred spaním a znížiť pravdepodobnosť nočnej návštevy toalety.

Aj keď sa vám zdá vyprázdňovanie močového mechúra zbytočné, ak pôjdete na toaletu dvakrát pred spaním, je menej pravdepodobné, že budete musieť ísť počas noci. Choďte na toaletu pred večernou hygienou a potom ešte raz tesne pred spaním. Tento trik pomáha minimalizovať nočné návštevy toalety, ako aj prípadné úniky moču.
Informácie obsiahnuté na tejto stránke nenahrádzajú špecifické, individuálne lekárske poradenstvo a usmernenia od vášho lekára alebo poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak sú známe všetky okolité podmienky a okolnosti. Ak máte obavy o svoje zdravie alebo o zdravie svojich blízkych, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Nikdy by ste nemali odkladať vyhľadanie lekárskej rady, ignorovať lekárske rady alebo prerušiť liečbu kvôli informáciám na tejto webovej stránke. Zámerom spoločnosti Depend® (a prípadne všetkých zdravotníckych pracovníkov) je, aby informácie na tejto webovej stránke boli aktuálne, včasné a presné, ale v rozsahu, ktorý nám dovoľuje zákon, nenesieme žiadnu zodpovednosť za tvrdenia, chyby alebo omyly. Spoločnosť Depend® môže tento materiál kedykoľvek zmeniť a doplniť bez predchádzajúceho upozornenia.